Hírek

Kisovi program a hátrányos helyzetű településeken

 

Békés Megye hátrányos helyzetű településein az EFOP-3.9.2-16-2017-00025 azonosítószámú „Komplex humán kapacitások fejlesztése a minőségi közszolgáltatásokért a társadalmi hátrányok enyhítéséért” elnevezésű pályázat egyik kiemelkedő programeleme a „Kisovi program” megvalósítása volt.

De mit is jelent igazán a „Kisovi program”? A projekt keretein belül, az óvónők mindenféle színes programmal próbálják a kis ovisok érdeklődését felkelteni, ezáltal szórakoztatni, tanítani, nevelni a gyerekeket. Valljuk be, ez nem is olyan könnyű feladat!

Mikor gyermekünk eléri a három éves kort kötelező elkezdeni neki az óvodai nevelést. Sok gyermek és szülő számára ez nagyon nehéz időszak, hiszen el kell válniuk. A mindennapok már nem úgy fognak telni, hogy az egész napot együtt tölthetik. A gyermek egy teljesen új környezetbe kerül, ahol nem lesz ott „anyuci”. Ráadásul az új környezettel, új közeg is jár, sok-sok ismeretlen gyermek és felnőtt személyében.

Ezen élethelyzet megkönnyítését tűzte ki zászlajára a „Kisovi program”. Ahol a gyermekek és szüleik megismerkedhetek a leendő óvónőikkel „az új pót anyucikkal”, segítve ezzel a megfelelő, nyugodt, bizalmi légkör kialakítását az ifjú nemzedék fejlődése érdekében.

A foglakozások játékos keretek közt zajlottak. Készült „húsvétváró virágoskert, gyógyítottak babákat- érintve ezzel az egészséges életmódot, de gyerekek kedvence a közös játék volt, ahol ők taníthatták meg a játékszabályokra szertő szüleiket. A gyermekek számos készsége fejlődött az együtt töltött idő során ilyen például: a szín- és esztétikaiérzék, kitartás, finommotorika, feladatmegoldó képesség, térészlelés, szabálytudat kialakítás.

A gyermek-szülő-óvónéni hármas egysége szorosabbá fűzte az együttműködést. A folyamatos kooperáció és kommunikáció elősegítette továbbá az érzelmi kötődést a pedagógushoz, illetve meggyorsította és megkönnyítette a gyermek számára a szülőtől való elválást. A program további célja a jó minták, példák bemutatása, inspiráció a gyermekkel való otthoni foglalkozáshoz.

0
X