Hírek

Mozgásszervi elváltozások megelőzése az óvodában képzés

Az óvodapedagógusok számára egy 30 órás szakmai továbbképzés során megismertük a mozgásfejlődés szakaszait, azok jellemzőit, a mozgásfejlődés rendellenességeket, csontrendszeri elváltozásokat, a gerinc fejlődését befolyásolótényezőket, tartásjavító, törzs – és vázizomerősítő gyakorlatokat.

Az elméleti tananyagokon keresztül a sportos mozgások mindennapjainkba történő beépítésének fontosságát és a mozgás fejlesztésére gyakorolt hatásait. Továbbá elsajátítottuk, hogy mik a testtartást befolyásoló tényezők, a testséma és a figyelem fejlesztésére irányuló gyakorlatok tervezési módját. Megtanultuk, hogy a felismert mozgászavarokat, hogyan lehet korrigálni, fejleszteni, akár hétköznapi, akár speciális eszközökkel. Az elméleti tudnivalókon túl módszertani ötlettárat ismerhettünk meg. A két napos kontaktképzésen a környező települések pedagógusaival közösen ismerhettük meg a mozgásos gyakorlatokat. Jó hangulatú, gyakorlat központú képzésen vehettünk részt, ahol feltehettük kérdéseinket. Bátran megoszthattuk tapasztalatainkat egymással és a képzést vezetővel. A 8 gyakorlati óra alatt jókat beszélgettünk is szakmai kérdéseinkre megfelelő válaszokat kaptunk.

A tanoktatás során a következő témakörökkel ismerkedhettünk meg: mozgásfejlődés óvodáskorban, a helyes testtartás, sportmozgások és játék a mozgásfejlesztésben, izomnyújtás és lazítás, légzőgyakorlatok, egyensúly és mozgáskoordináció, fejlesztő eszközök, játékok.

A nevelőtestület véleménye szerint a továbbképzés szakmai anyaga és gyakorlati része egyaránt jól hasznosítható a mindennapi gyakorlatban. A tanfolyam befejezése után mindenki sikeres vizsgát tett. A 30 órás akkreditált továbbképzésről tanúsítványt kaptunk, melynek nagyon örültünk.

0
X