Hírek

Stresszkezelés elsajátítsa

Mai értelmében a stressz jelentése folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós visszajelzés a szervezet részéről. Sok esemény okozhat stresszt. Néhány közülük a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi események (például tömegközlekedés, munkavégzés). Más típusúak az egyén életének nagyobb fordulatai: költözés, állásváltoztatás, házasság, betegség.

A humán szférában dolgozó szakembereket számos stresszhatás éri, hiszen klienseik problémáit is sajátjukként kezelik. A Dél- békési régióban dolgozó szakemberek számára az EFOP-3.9.2-16-2017-00025 azonosítószámú pályázat egyik programeleme a Stresszkezelő képzés. A résztvevők csoportos foglalkozás keretében ismerkedhettek meg az adott témával. A kiváltó okok megismerése után számos a személyiségeknek megfelelő megküzdési stratégiát sajátíthattak el. Sokszor nem a problémák, krízisek és a stressz a lényeg, hanem a hozzájuk való viszonyulás. Hiszen számos olyan ember van a környezetünkben, aki elvesztette a gyermekét, túlélt egy súlyos betegséget, mindent újra kellett kezdeniük és mégis békésen, boldogan élnek. Ez azért van, mert jól tudnak alkalmazkodni.

A résztvevők mindegyike megpróbálja megtalálni a személyiségének megfelelő megküzdési stratégiát. Hiszen megtanulták, hogy sokszor nem a problémák, krízisek és a stressz a lényeg, hanem a hozzájuk való viszonyulás.

0
X